Еко почистване

Еко почистване у дома

През лятото, когато имате възможност да се насладите на слънце, зеленина и пресни продукти, естествена чистота и свежест, които искате навсякъде, особено във вашия дом.

Предлагаме ви да се откажете от вредни химикали и да запомните тези естествени средства, които ще помогнат за възстановяването реда у дома, без да навреди на нашето здраве и планета.

Съветите на Хамал.Бг може да са ви от полза във всяка домакинска ситуация.

Почистване на килим и мека мебел

Химикалите тук ще заместят наличните материали, които вероятно има във всеки дом. Нашите баби също използват разтвор от оцет и вода за почистване на килими. Рецептата е проста: смесете оцет и вода в равни части, може да добавите сол.

След това просто нанесете разтвора върху повърхността на килима, след което го отстранете с чиста кърпа, парцал или прахосмукачка. След такова „естествено“ почистване вашият килим ще изглежда като нов. По същия начин може да почистите повърхността на мека мебел.

Същата смес – вода + оцет + сол, но в по-концентрирано състояние, ще ви помогне да се отървете от петна по килима или мебели. Смесете половин чаша вода, същото количество оцет и сол и нанесете получената каша върху петното, оставете за една нощ, а на сутринта просто се разходете с прахосмукачка.

Ако и това не помогне, лесно може да намерите фирма, която извозва и товари, безплатно изхвърля стари мебели.

Отстранете прах и полирайте мебелите

За ежедневно отстраняване на прах от повърхности, купете лимон. Добавете сока от половин цитрус в два литра вода, накиснете парцал в получения разтвор и забършете прашни маси, скринове и рафтове с книги! Такъв продукт за почистване на дома няма да навреди на вас или на околната среда.

Лимоните, имат най-малък риск от предизвикване на алергия в сравнение с химическите почистващи препарати. Всички лимони могат да се използват за полиране на дървени мебели.

Полученият от тях сок се смесва с чаша зехтин, сместа се изсипва в спрей и се почиства. Такъв лакът няма да увреди дървото, дори напротив, ще съживи цвета и ще даде естествен блясък.

Измийте чиниите

Не само плочките в банята, но и саксиите винаги трябва да блестят. За целта, може да ги почистите със суха горчица – тя е добре обезмаслена и е добре измита. Содата е подходяща за почистване на порцелан и сребро.

За да получите концентриран перилен препарат за миене на съдове, смесете содата и горчица. И за да премахнете ръжда от повърхностите на кухненски прибори подходящ е лимона в почистването. Но не забравяйте да носите ръкавици, те ще предпазят ръцете ви от раздразнение и зачервяване.

Почистване на прозорци

Най-често срещаният суров картоф е това, което ще направи прозорците ви чисти и прозрачни. Нарежете един картоф на половина и разтрийте с него стъклото. След това прозорецът просто се избърсва със суха, чиста кърпа, парче вестник или тоалетна хартия.

Почистете банята

За да почистите петна от сапун върху плочките, банята и мивката, използвайте същия оцет, просто го напръскайте върху мръсни повърхности и ги оставете за няколко минути. Той е подходящ и за почистване и дезинфекция на тоалетната. След прилагане на оцета трябва да се отмие за по-добър въздух. И тогава вашите фаянс, плочки, месинг и хром ще блестят като нови.