Топ съвети за почистване у дома

Ако търсите помощник в домакинстването, за почистване на двора или рутинна поддръжка на реда в къщата, ние ще ви дадем някои насоки. Тези топ съвети, не само ще ви срещнат с екипите на kamion.bg, но и всеки може да научи нещо ново и подходящо за всеки случай:

Метлата ще издържи много по-дълго, ако преди първата употреба се потопи за няколко минути в гореща солена вода.

Може да се отървете от петна от ръжда и петна с водороден прекис, смесвайки я с 10 % амоняк.

5% разтвор на оксалова киселина ще премахне ръждата от фаянса и ще емайлирани повърхности. Тогава повърхностите и предметите се измиват за първи път с амоняк, а вторият път с вода.

Не трябва да се използва пясък за почистване на фаянс и емайл, за да не ги повредите.

Тапетът, затрупан от прах, първо се почиства с прахосмукачка или метла, а в края се избърсва с вълнена кърпа, като се потапя всеки път в овесена каша.

След като избършете петната по тапета с чист парцал, може да забравите за тях завинаги, въпреки че най-често е достатъчно да използвате обикновена гума.

Мазните петна могат лесно да се отстранят, ако се използва магнезиев прах или бензин.

Медните продукти са добре почистени от мръсотия с помощта на резен сурови картофи, а лукът ще помогне за възстановяване на позлатени рамки до предишния им блясък. Основното е след това да ги полирате с кърпа.

Много по-трудно е да възстановите емайла в желязна вана. За това засегнатата област се смазва с епоксидно лепило и се поръсва с порцелан, натрошен до прахово състояние.

Вторият начин за възстановяване на напукания емайл включва използването на сухо бяло и лепило BF-2. На първо място, повърхността се почиства с шкурка, след което се обезмаслява, чрез избърсване с бензин. След това се нанася лепило и суха белила, които внимателно се изравняват. Повторете процедурата няколко пъти в час и половина. Най-накрая слоят се втвърдява след 4 дни при стайна температура (18 градуса).

Ако боята по вратите, рамките или первазите на прозорците е станала бледа, съставът на дървени стърготини (литър консерва от пресято дърво и 2 супени лъжици оцет), трябва да се полира. Това ще ви помогне да освежите.

Не може да измиете повърхността, покрита с маслена боя, сапун и вода, това бързо ще избледнее. По-добре е да използвате разтвор на амоняк и вода (1 лъжица на литър). Много мръсните места първо трябва да се измият с разтвор на белина, а след това с чиста вода и старателно да се избършат.

Преди боядисване на прозорците се препоръчва да избършете чашата с оцет, тогава боята няма да се залепи за нея.

Не поставяйте мебелите близо до стената, за да не се уредят или намокрят, в случай на конденз.

Почистване на подове

Никога не оставяйте разлятата вода на пода за дълго, защото бързо ще надуе душаме и ламинат, паркет, а балатум, мокет, линолеум може да се вмирисат.

Топлата вода за почистване също не трябва да се злоупотребява, тъй като покритието от линолеум ще стане меко и лепкаво, категоричното „не“ е също сода и амоняк. Най-добрият вариант е топла вода и сапун за пране (60 процента).

Ако къщата има дървен под, тогава тя ще изисква специални грижи. Калта се отстранява забележително, ако такъв под се почисти със смес от три части речен пясък и една прясно вар. Подовете първо трябва да се търкат с това съединение и след това да се измиват старателно.

Това са само малка част от нещата, които може да планирате и сами. Сега вижте и за Почистване на дворно място с екипът на Камион.БГ.